Hyppää sisältöön

Eteneminen

  • Ei aloitettu
  • Suunnittelu
  • Toteutus
  • Valmis
Valmis

Kuvaus

Toimenpide koostuu neljästä alatehtävästä, joista yksi (kaupunkiviljelyopas taloyhtiöympäristöön) on toteutunut 6Aika: CircularHoodFood -hankkeessa. Lisäksi HSY on yhdessä NCC:n kanssa osallistunut pölyttäjäystävällisten alueiden lisäämiseen Ämmässuon alueella.

6Aika: CircuarHoodFood -hankkeen kokeiluilla etsittiin hyviä käytäntöjä ja oppeja kaupunkiviljelyn edistämiseksi. Kaupunkiviljelykokeiluun perustuva viljelyopas  julkaistiin alkuvuonna 2022.

Kohti syötävää korttelia: Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon  (pdf suomeksi), Food for the neighbourhood: A guide to setting up a community garden in an apartment building (pdf in English) & Mot ett ätbart
kvarter: Guide för grundandet av en gemensam odling i ett höghus (pdf på svenska). Viljelyoppaan pohjalta tehtiitiin myös Koko talo viljelee -verkkokurssi

Lyhyempi opas viljelmän perustamiseen, avuksi esim. taloyhtiöiden hallituksille:
Kohti syötävää korttelia – Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon (pdf) 

Kodin vesiviljelyopas ruokakasvien kuten salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Tee se itse ämpärihydro -opas on ladattavissa täältä (pdf).

Hankkeen toimenpiteiden ja kokeilujen tulokset on koottu tulosjulkaisuun Urbaaneja ratkaisuja ruoantuotantoon ja ruokajärjestelmän kiertotalouteen.

Kaupunkiviljelykokeiluista voi lukea lisää Kasviportaat, sienipeti ja salaattibaari – uudenlainen kaupunkiviljely valtaa talojen pihoja -tiedotteesta (17.6.2021) ja kesän 2021 blogiteksteistä. 

Kokeilujen tuloksista on kirjoitettu tulosartikkelit Taloyhtiöt testialustana: uusia näkökulmia viljely-yrityksille ja Yhteisöviljelmän ääressä – tavoitteista tuloksiksi.

Virallinen kuvaus

Laaditaan opas urbaanin viljelyn hyödyistä.

Maatilojen ulkopuolella kaupunkiympäristössä tapahtuva viljely tukee monimuotoisuutta, hiilivarastoja, ravinnekiertoa, ilmastonmuutokseen sopeutumista sekä lisää omavaraisuutta ja monimuotoisuutta rakennetuissa ympäristössä. Toimenpiteessä laaditaan opas urbaanin viljelyn hyödyistä ja siitä miten esim. kaupungit, maanomistajat, viljelijät, taloyhtiöt ja/ tai yksityishenkilöt voivat turvata kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja millaisia säädöksiä aiheeseen liittyy. Esimerkiksi hiilivarastojen hoito otetaan vahvasti mukaan lähialueen peltomaiden hoitosuunnitelmien päivitystyöhön, lisätään pölyttäjäystävällisiä alueita ja huomioidaan sekä edelleen kehitetään monimuotoisuuden kannalta arvokkaita alueita kaavoituksessa. Huomioidaan CircularHoodFood-hankkeen opit oppaan laadinnassa.
(Kestävän kaupunkielämän ohjelman mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä31.12.2025

    Lähialueen hiilivarastojen hoidon huomioiminen peltomaiden hoitosuunnitelmien päivitystyössä

  • Tehtävä31.12.2025

    Monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden alueiden edelleen kehittäminen kaavoituksessa

  • Tehtävä31.12.2029

    Pölyttäjäystävällisten alueiden lisääminen

    NCC ja HSY rakensivat talkoilla Pörriäisbaarin kukkaniittyineen parantaakseen pölyttäjien elinoloja ja lisätäkseen luonnon monimuotoisuutta kiviaines– ja kiertotalousalueella Espoon Ämmässuon Ekomossa. Lue lisää: https://blog.ncc.fi/kestava-kehitys/niityn-rakentaminen-tekee-hyvaa/

Mitä on tehty?

  • Tehty28.02.2022

    Laaditaan opas urbaanin viljelyn hyödyistä ja siitä miten esim. kaupungit, maanomistajat, viljelijät, taloyhtiöt ja/ tai yksityishenkilöt voivat turvata kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja millaisia säädöksiä aiheeseen liittyy.

    6Aika: CircularHoodFood-hankkeessa laadittiin opas (kieliversiot su, sv ja en), miten aloittaa kaupunkiviljely taloyhtiöympäristössä. Tutustu oppaaseen: https://www.hsy.fi/globalassets/ilmanlaatu-ja-ilmasto/kuvat/ilmastoinfo/toinenkattaus/kaupunkiviljelyopas.pdf.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Yhteyshenkilöt

  • Pääyhteyshenkilö Nea Metsänranta

    Nea Metsänranta

    Projektipäällikkö

    HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Tietoja päivitetty 10.02.2023