Hyppää sisältöön

Eteneminen

 • Ei aloitettu
 • Suunnittelu
 • Toteutus
 • Valmis
Valmis

Kuvaus

Toimenpide koostuu neljästä alatehtävästä, joista yksi (kaupunkiviljelyopas taloyhtiöympäristöön) on toteutunut 6Aika: CircularHoodFood -hankkeessa, jossa toteutimme kesällä 2021 yhteisölliset kaupunkiviljelykokeilut pilottikerrostaloissamme Lauttasaaressa ja Hakunilassa. Kokeiluilla etsittiin hyviä käytäntöjä ja oppeja kaupunkiviljelyn edistämiseksi. Kaupunkiviljelykokeiluun perustuva viljelyopas  julkaistiin alkuvuonna 2022.

Kohti syötävää korttelia: Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon  (pdf suomeksi), Food for the neighbourhood: A guide to setting up a community garden in an apartment building (pdf in English) & Mot ett ätbart
kvarter: Guide för grundandet av en gemensam odling i ett höghus (pdf på svenska). Viljelyoppaan pohjalta tehtiitiin myös Koko talo viljelee -verkkokurssi

Lyhyempi opas viljelmän perustamiseen, avuksi esim. taloyhtiöiden hallituksille:
Kohti syötävää korttelia – Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon (pdf) 

Kodin vesiviljelyopas ruokakasvien kuten salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Tee se itse ämpärihydro -opas on ladattavissa täältä (pdf).

Koko talo viljelee – kaupunkilaisen viljelykurssi - Koutsi - HSY:n verkkokurssit - ilmainen digikurssi on saavutettavissa vuoden ympäri.

Hankkeen toimenpiteiden ja kokeilujen tulokset on koottu tulosjulkaisuun Urbaaneja ratkaisuja ruoantuotantoon ja ruokajärjestelmän kiertotalouteen.

Kaupunkiviljelykokeiluista voi lukea lisää Kasviportaat, sienipeti ja salaattibaari – uudenlainen kaupunkiviljely valtaa talojen pihoja -tiedotteesta (17.6.2021) ja kesän 2021 blogiteksteistä. 

Kokeilujen tuloksista on kirjoitettu tulosartikkelit Taloyhtiöt testialustana: uusia näkökulmia viljely-yrityksille ja Yhteisöviljelmän ääressä – tavoitteista tuloksiksi.

Virallinen kuvaus

Laaditaan opas urbaanin viljelyn hyödyistä.

Maatilojen ulkopuolella kaupunkiympäristössä tapahtuva viljely tukee monimuotoisuutta, hiilivarastoja, ravinnekiertoa, ilmastonmuutokseen sopeutumista sekä lisää omavaraisuutta ja monimuotoisuutta rakennetuissa ympäristössä. Toimenpiteessä laaditaan opas urbaanin viljelyn hyödyistä ja siitä miten esim. kaupungit, maanomistajat, viljelijät, taloyhtiöt ja/ tai yksityishenkilöt voivat turvata kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja millaisia säädöksiä aiheeseen liittyy. Esimerkiksi hiilivarastojen hoito otetaan vahvasti mukaan lähialueen peltomaiden hoitosuunnitelmien päivitystyöhön, lisätään pölyttäjäystävällisiä alueita ja huomioidaan sekä edelleen kehitetään monimuotoisuuden kannalta arvokkaita alueita kaavoituksessa. Huomioidaan CircularHoodFood-hankkeen opit oppaan laadinnassa.
(Kestävän kaupunkielämän ohjelman mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

 • 31.12.2025

  Peltomaiden hoitosuunnitelmien päivitystyön hoidossa otetaan vahvasti mukaan lähialueen hiilivarastojen hoito

 • 31.12.2025

  Lisätään pölyttäjäystävällisiä alueita

 • 31.12.2025

  Edelleen kehitetään monimuotoisuuden kannalta arvokkaita alueita kaavoituksessa

Mitä on tehty?

 • 28.02.2022

  Laaditaan opas urbaanin viljelyn hyödyistä ja siitä miten esim. kaupungit, maanomistajat, viljelijät, taloyhtiöt ja/ tai yksityishenkilöt voivat turvata kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja millaisia säädöksiä aiheeseen liittyy.

  6Aika: CircularHoodFood-hankkeessa laadittiin opas (kieliversiot su, sv ja en), miten aloittaa kaupunkiviljely taloyhtiöympäristössä. Tutustu oppaaseen: https://www.hsy.fi/globalassets/ilmanlaatu-ja-ilmasto/kuvat/ilmastoinfo/toinenkattaus/kaupunkiviljelyopas.pdf.

Yhteenveto ja yhteystiedot

  Yhteyshenkilöt

 • Pääyhteyshenkilö Nea Metsänranta

  Nea Metsänranta

  Projektipäällikkö

  HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 • Roosa Halonen

  Roosa Halonen

  Projektipäällikkö

  HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Tietoja päivitetty 16.08.2022