Kuvaus
6Aika: CircularHoodFood -hankkeessa (EAKR-rahoitus, kumppanit HSY, Vantaan kaupunki, Metropolia ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto) edistettiin urbaania viljelyä nopeiden kokeilujen menetelmällä. Vantaan kaupungilla on tavoitteena olla urbaanin ruoantuotannon pääkaupunki vuonna 2025.
____

Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hankkeessa (EAKR-rahoitus, kumppanit: Forum Virium Helsinki, Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho Liiketalousopisto ja Vantaan kaupunki) kehitetään lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luodaan puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle.
Hankkeessa kootaan ja kutsutaan Uudenmaan alueelta lähiruokatoimijat seudulliseen yhteistyöhön ja tuodaan lähiruokaa lähemmäksi kaupunkilaisia sekä luodaan tilaa uudenlaiselle liiketoiminta-ajattelulle. Käytännössä hankkeessa luodaan pääkaupunkiseudun lähiruoan ja ravintola-alan tutkimusta, kehitystä ja liiketoimintaa edistävää lähiruoan toimijaverkostoa. Hankkeessa kokeillaan uusia ravintola- ja lähiruoka-alan liiketoiminta-avauksia tilallisin kokeilun sekä edistetään kestävää ja eläväistä ruokakulttuuria kaupungeissa. Hankkeen tavoitteena on edistää kaupunkien toimimista testialustana tulevaisuuden palvelulle ja tuotteille.
Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hankkeen visiona on syötävä kaupunki, joka tukee luonnon monimuotoisuutta ja jossa kestävä ruoantuotanto on näkyvä osa viihtyisää kaupunkitilaa.
Lyhyet, läpinäkyvät ja paikalliset ruokaketjut ovat vastuullisempi vaihtoehto globaaleille ruokaketjuille, joissa toimitusketjut ovat pitkiä ja vaikeita jäljittää. Hanke vastaa osaltaan tarpeeseen uudistaa ruokajärjestelmää edistämällä niin kutsuttua täydentävää ruokajärjestelmää alueellisella yhteistyöllä.
Hankkeessa kootaan ja kutsutaan Uudenmaan alueelta lähiruokatoimijat seudulliseen yhteistyöhön ja tuodaan lähiruokaa lähemmäksi kaupunkilaisia sekä luodaan tilaa uudenlaiselle liiketoiminta-ajattelulle.
Käytännössä hankkeessa luodaan pääkaupunkiseudun lähiruoan ja ravintola-alan tutkimusta, kehitystä ja liiketoimintaa edistävää lähiruoan toimijaverkostoa. Hankkeessa kokeillaan uusia ravintola- ja lähiruoka-alan liiketoiminta-avauksia tilallisin kokeilun sekä edistetään kestävää ja eläväistä ruokakulttuuria kaupungeissa. Hankkeen tavoitteena on edistää kaupunkien toimimista testialustana tulevaisuuden palvelulle ja tuotteille.
Toimijaverkostoa, tilallisia kokeiluja, ruokatuotteita ja -palveluita testataan ja tuotetaan yhdessä yritysten, (lähi)ruokatoimijoiden, kaupunkien ja tutkimus- ja oppilaitosten kanssa.
Urban&Local – tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi – hankkeessa (1/2023–12/2025) kehitetään lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luodaan puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki. Hankekumppaneina ovat toteuttaassa myös Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho Liiketalousopisto ja Vantaan kaupunki. Hanke on käynnissä 1.1.2023–31.12.2025 ja saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.