Hyppää sisältöön

17Asukkaiden kannustaminen kohti kestäviä ruokavalintoja

Eteneminen

 • Ei aloitettu
 • Suunnittelu
 • Toteutus
 • Valmis
Aikataulussa

Kuvaus

HSY:n Ilmastoinfo on julkaissut Koutsi-verkkokurssialustalla kaikille avoimen ja maksuttoman Ilmastotreeni-kurssin, jonka suorittaja oppii, miten arjen päästöjä voi pienentää helpoillakin teoilla. Yksi kurssin neljästä osiosta keskittyy ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin. Osio tarjoaa tietoa eri ruoka-aineiden ympäristövaikutuksista ja niiden syistä, vinkkejä lihatuotteiden korvaamiseen kasvistuotteilla ja tärppejä ruokahävikin minimoimiseen.

HSY:n Ilmastoinfo kampanjoi vuosina 2020-2021 proteiinin liikasyönnin vaikutuksesta jäteveden typpikuormaan ja Itämereen. Kampanja toteutettiin vuoden 2021 keväällä yhteistyössä Uudenmaan Marttojen kanssa erityisesti Instagramissa tunnisteella #typpikuorma. Syksyllä proteiinitankkauksen tarvetta kyseenalaistettiin TikTokissa tunnisteella #protskuraja. Kampanjointi tavoitti yli 200 000 somenkäyttäjää ja näkyi mediassa mm. HS:n, HBL:n ja YleX:n sivuilla.

Virallinen kuvaus

Tuetaan seudun asukkaiden siirtymistä kohti kestäviä ruokavalintoja mm. yhteiskampanjoilla ja tuuppaustekniikoilla.

Kannustetaan kulutusvalintojen ohjaukseen mm. olemassa olevien kanavien kautta (Ekokompassi, Valitse vastuullisemmin) ja yhteiskampanjoilla. Tiedollisen valistuksen rinnalle otetaan käyttöön erilaisia tuuppaustekniikoita ja käyttöinterventioita, joiden avulla kuluttajia voidaan ohjata toimimaan kestävällä tavalla vaivattomasti. Vastuullisena tuuppauksena toimii esimerkiksi kaupoissa tuotesijoittelu ja ravintoloissa toimenpiteet, joilla annoskoko optimoidaan. Yhtenä esimerkkinä kaupoissa voitaisiin kannustaa hävikin vähentämiseen muuttamalla päiväystuotteiden alennustarrat “parasta juuri nyt” tai “ympäristöteko” -tarroiksi.
(Kestävän kaupunkielämän ohjelman mukaisesti)

Yhteenveto ja yhteystiedot

Yhteyshenkilöt

 • Pääyhteyshenkilö Elina Mattero-Meronen

  Elina Mattero-Meronen

  Ympäristöasiantuntija

  HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Tietoja päivitetty 23.08.2023